در تقویم رسمی کشور ما، نهم اردیبهشت ماه، روز شوراها نامگذاری شده است. به همین مناسبت گفت و گویی با حسن مسعودی، رئیس کانون زبان و رئیس شورای معاونان و دکتر محمدرضا هاشمی، معاون پژوهش و برنامه ریزی و دبیر شورای معاونان انجام دادیم که ماحصل آن را در ادامه می خوانید:
شورای معاونان کانون زبان ایران از چه زمانی و با چه هدفی فعالیت خود را آغاز کرد؟
قاعدتا باید از همان ابتدا برای هم اندیشی و اتخاذ بهترین تصمیم ها شورای معاونان فعال بوده باشد. در این دو سالی که حقیر در خدمت کانون زبان هستم فکر می کنم از همان هفته های اول شورای معاونان تشکیل شد.
تا چه میزان وجود این شورا را در کانون زبان ایران ضروری می دانید؟
نه تنها برای کانون زبان ایران که فکر می کنم وجود چنین شوراهایی برای همه دستگاه ها، سازمان ها و ادارات لازم و ضروری است و رمز موفقیت مدیران در گرو داشتن شوراهای پویا و کارآمد می باشد.
تصمیماتی که در این شورا گرفته می شود تا چه میزان اجرایی می گردد؟
اساسا همه تصمیمات اصلی در شورای معاونان اتخاذ می شود. همانطور که هیچ امری در کانون زبان ساری و جاری نمی شود مگر آن که از فرآیند کارشناسی عبور کرده باشد. ضمن این که همیشه مبنای تصمیمات شورای معاونان نظرات و کارشناسی کارشناسان می باشد.
فکر می کنید تصمیمات این شورا تا چه میزان در روند رو به رشد کانون زبان ایران موثر بوده است؟
اگر رشد و توسعه ای در کانون زبان اتفاق افتاده باشد بی هیچ تردیدی متاثر از تصمیمات شورای معاونان بوده است و حرف اول و آخر در کانون زبان را شورای معاونان می زند.
معمولا مسائل مربوط به کدام معاونت زمان بیشتری از جلسه را به خود اختصاص می دهد؟
معاونت های آموزشی و پژوهشی همچون دو بال پرواز کانون زبان برای اوج گرفتن هاست. طبیعی است که مسائل مربوط به این دو حوزه بیشتر مورد مداقه شورا قرار می گیرد.
آیا تا به حال در جلسات شورای معاونان اتفاق افتاده که نظر مخالفی پیرامون موضوعی داشته باشید اما به خاطر موافقت سایر اعضا از آن صرف نظر کنید؟
شاید بهتر باشد در این مورد اعضای محترم دیگر نظر بدهند، همیشه به دوستان گفته ام که من همه تلاشم را می کنم تا نظرم مورد تایید قرار بگیرد، شما هم بدون هیچ ملاحظه ای باید هم در اثبات نظرات خود و هم در رد نظرات من اصرار بورزید. همین قدر بگویم که حتی یک تصمیم در شورای معاونان گرفته نشده است که اکثر اعضا موافق آن نبوده باشند.
چرا معمولا جلسات شورای معاونان ساعت ها به طول می انجامد؟
جلسات شورای معاونان هر هفته یک بار تشکیل می شود، فکر می کنم بجز در یک مرحله کوتاه، همه هفته ها این جلسات تشکیل شده است. بجز ناتوانی های بنده در این زمینه ظرافت های موضوعات جلسه و حساسیت های اعضا از عوامل دیگر طولانی شدن این جلسات می باشد.
به نظر شما مهمترین و دشوارترین تصمیمی که تا به امروز در این شورا گرفته اید چه بوده است؟
تقریبا همه موضوعاتی که در شورای معاونان مطرح می شود مهم هستند اما تصمیم درمورد تغییر کتاب های درسی و تغییر در روش پرداخت حقوق مدرسان هم مهم و دشوار بود و هم وقت زیادی از شورا گرفت.
نهم اردیبهشت ماه روز شوراها نامیده شده است، تا چه میزان مشورت را در تصمیم گیری بهتر موثر می دانید؟
اجازه بدهید ابتدا روز شوراها را به همکاران سابقم در شورای شهر تهران تبریک بگویم. قاعدتا خرد جمعی و نتایج آن باید مفیدتر و موثرتر باشد. همانطور که در آموزه های دینی ما هم همیشه تاکید شده است در امورتان شور و مشورت داشته باشید. اگر جایی را می بینیم که تصمیمات آن موثر نیست یا به نفع مخاطبانش نیست، شک نکنید به خاطر اصل مشورت و تصمیم شورایی نیست بلکه به خاطر ملاحظات غیرمفید افراد آن شوراهاست. شاید بسیاری از مشکلات ما ریشه در همین مسائل دارد. خدا امام عزیز ما را رحمت کند اگر فرمودند مجلس در راس امور است و یا مقام معظم رهبری که اخیرا فرمودند مجمع تشخیص مصلحت مظهر خرد جمعی است و یا عزیزانی که از ابتدا اصرار به تشکیل شورای اسلامی شهرها و روستاها داشتند بی شک به این خاطر بود که مشورت و تصمیمات شورایی بهتر و موثرتر از بقیه تصمیمات است.
با تشکر از این که وقت تان را در اختیار ما گذاشتید، به عنوان کلام آخر اگر صحبتی باقی مانده است بفرمایید؟
من هم از شما تشکر می کنم و امیدوارم هیچ وقت فرصت آن را پیدا نکنم که بدون مشورت با خوبان همراهم تصمیمی را بگیرم.
مصاحبه را با دکتر محمدرضا هاشمی، معاون پژوهش و برنامه ریزی و دبیر شورای معاونان کانون زبان ایران ادامه می دهیم:
معمولا در ماه چند بار تشکیل جلسه می دهید؟
به طور معمول جلسه شورای معاونان هفته ای یک بار تشکیل می شود، یعنی در شرایطی که جلسه فوق العاده برگزار نگردد، چهار بار در یک ماه تشکیل جلسه می دهیم.
تا به امروز چند جلسه از این شورا تشکیل شده است؟
تا به امروز 73 جلسه از این شورا تشکیل شده است.
اعضای این شورا متشکل از چه افرادی هستند؟
در این شورا جناب آقای مسعودی، قائم مقام مدیر عامل و رئیس کانون زبان ایران و همچنین معاونان و مشاوران کانون زبان ایران حضور دارند.
در این شورا پیرامون چه مسائلی تصمیم گیری می شود؟
درباره مسائل کلان و سیاست گذاری های کانون زبان در محورهای اداری، مالی، آموزشی، پژوهشی، توسعه مراکز و مسائلی از این دست تصمیم گیری می شود.
جلسات شورای معاونان معمولا چگونه آغاز می شود؟
جلسات با تلاوت آیاتی از کلام ا... مجید و مقدمه ریاست محترم آغاز می شود و سپس با توجه به دستور جلسه ادامه می یابد.
معمولا برای تصمیم گیری در جلسات این شورا چگونه عمل می شود؟
هر موضوع بر اساس دستور جلسه که از قبل برای اعضای شورا ارسال می گردد، به طور جداگانه مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. پس از بررسی دقیق و همه جانبه و بر اساس نظر اعضای شورا تصمیم نهایی گرفته می شود. در موارد حساس، بحث و بررسی در مورد یک موضوع ممکن است ساعت ها به طول بینجامد و یا در چند جلسه انجام شود.
نهم اردیبهشت ماه روز شوراها نامیده شده است، تا چه میزان مشورت را در تصمیم گیری بهتر موثر می دانید؟
بسیار زیاد
باتشکر از شما، امیدواریم که همیشه در تصمیم گیری هایتان موفق باشید.